Iata mai jos un prim articol semnat Patrick Rus:
"In societatea actuala am devenit oameni dependenti, consumatori perfecti, atrasi si pacaliti de aspectul ambalajelor colorate, viata noastra a luat un curs complet diferit, nu asa cum ni l-am imaginat, din pacate, nu mai suntem cei de alta data nu mai avem incredere in propria intuitie si nici nu o mai percepem, nu ne mai ascultam inima, nu mai facem lucruri din pasiune si credem mereu varianta oficiala, citata de politicieni, media, medic sau preot. Distantandu-ne si privind lucrurile dintr-o alta perspectiva, descoperim ca avem nevoie de unele bunuri si servicii doar pentru ca se creeaza un mediu nociv care sa impuna necesitatea acelor bunuri sau servicii, astfel:
- avem nevoie de scoala in varianta ei atat de intortocheata si de indoctrinara doar daca se creaza un sistem in care oamenii sa nu aiba nici o sansa fara aceste diplome, de cele mai multe ori inutile dupa cum arata si rata somajului constant in crestere caruia i se alatura din ce in ce mai mult absolventii de studii superioare
- avem nevoie de medicamente si de industria farmaceutica, daca se creeaza un mediu nesanatos, cu o alimentatiie criminala, ce ruineaza corpul uman si ii determina pe oameni sa bata la usile unor medici comisionari care prescriu medicamente, ce slabesc sistemul imunitar si injosesc fiinta umana
- avem nevoie de ingrasaminte chimice, ierbicide, insecticide si alte toxine extrem de periculoase, pentru sol, viata din sol si bine inteles pentru noi, doar daca se degradeaza solul prin 100 de ani de arat adanc, distrugere a vietii din sol, distrugerea habitatului pasarilor, excluderea fortata a unor verigi din lantul trofic si altele. Apoi apelam la cate o toxina pentru orice. Si aici as vrea sa ma opresc putin si sa incerc sa explic in cateva randuri cum vad eu lucrurile.
Ca si in cazul bolilor corpului uman, unde este de
dorit sa stim sa inlocuim medicamentele cu remedii naturiste si in cazul agriculturii, unele medicamente, sa le spun asa, pot fii inlocuite cu remedii
naturiste
Astfel este important sa stim cateva elemente de
baza:
In primul rand ar trebui sa stim ca ingrasamintele
chimice pot fii inlocuite si toti stim asta dar poate suntem prea comozi in
gandire, urmarim banii, sau nu ne pasa ca ne otravim singuri. Varianta
cunoscuta de catre toata lumea este balegarul de orice tip, exceptand cel uman care este cel mai toxic datorita alimentatiei pe
care oamenii o au, iar cel porcin cu moderatie datorita continutului
sau de nitriti, oricum este mai putin toxic decat ingrasamintele chimice.
Recomandarea mea personala ar fi ca
balegarul sa se imprastie pe suprafata solului si nu ingropat in aratura, data
fiind viata intensa prezenta in balegar, este mult mai benefica si mai rapida
descompunerea sa aeroba decat putrefactia
subterana. Se imprastie balegar
la sfarsitul toamnei, iarna, sau primavara devreme, ideal ar fi iarna
pe zapada, odata cu topirea zapezii apa va
prelua nutrientii din balegar si ii va conduce prin galeriile naturale
sapate de rozatoare si insecte, sau se poate obta pentru stropirea cu
zeama de balegar, obtinuta prin macerarea acestuia in apa timp de 2-3 zile (in
timpul cultivarii).
Alte variante foarte eficiente constau in
macerarea unor plante cu reale proprietati benefice plantelor de cultura:
- Urzici
macerate 2-3 zile, se toarna la planta(un
ingrasamant extraordinar)
- Tataneasa,
papadie de asemenea un bun ingrasamant
- Coada
calului, coada soricelului protejeaza plantele de boli
Toate acestea se pot macera impreuna sau se pot adauga in gramada
de balegar, vezi Rudolph Steiner (detaliaza foarte bine acest subiect)
Pentru
imbogatirea in azot a solului este suficient sa se insamanteze leguminoase: mazare, fasole, lucerna, trifoi.
In al doilea rand
e gresita practicarea
agriculturii prin monocultura. Plantele sunt concepute sa creasca impreuna si
sa se sprijine una pe cealalta prin diverse caracteristici:
- Adancimi diferite de inradacinare ( extragerea de diferite minerale si nutrienti din sol)
- Respingerea unor daunatori
- Protejarea de boli
- Sau acoperitor de sol ( pastreaza umiditate pentru celelalte plante)
Nu spun sa lasi buruienile pe plantatie si sa
acapareze plantele, dar unele culturi
cel putin paralele se pot face, exemple:
- Mararul protejeaza morcovul de boli si daunatori si se poate insamanta cu usurinta mix de seminte: marar si morcov
- La fel se poate face cultura de primavara de: salata verde, ridichi de luna si ceapa verde, toate impreuna muncesc una pentru cealalta
- Si un subiect sensibil: rosiile, s-a impamantenit ideea ca : „ daca nu le stropesti nu se fac”, pentru cei care inca nu pot avea incredere in sistemul de permacultura ar fi bine sa ia in calcul o varianta de stropire mai putin daunatoare: cel mai putin daunator este sulfatul de cupru, cunoscut in popor si sub numele de „ piatra vanata”, pentru iubitorii de permacultura, iata cateva plante ce contribuie la intarirea sistemului imunitar al plantei: usturoiul, telina, ceapa si cel mai bun remediu impotriva manarii este urzica, aceasta detine si calitatea de a respinge gandacul de Colorado, calitate detinuta si de fasolea verde cataratoare, cel putin pe marginea tarlalei se pot pastra cateva urzici si se poate turna si la planta macerat de urzica ( ii va spori si cresterea).
Rosiile in mod normal se planteaza la distante de aproximativ 70 cm intre plante, in conditiile in care
acestea vor fi legate pe arac ramane spatiu care ar permite dezvoltarea
usturoiului, telinei si cepei.
Eu consider ca o planta de rosie puternica si
sustinuta este acea lasata pe pamant sa formeze radacini in inca 1-2 locuri
pentru a avea forta si a extrage mai multi nutrienti, iar plantele „medic” pot trai la acelasi nivel cu rosiile
fara a le fi obturata lumina.
Asa cum noi ca oameni, suntem expusi unor microbi
sau purtatori ai unor virusi care se manifesta doar intr-un mediu acid si un
sistem imunitar slabit, la fel si plantele se imbolnavesc doar daca sunt
crescute fortat, fara un sistem imunitar puternic si cu un mare deficit de minerale
si nutrienti
Relationarea intre plante o descrie foarte bine
Hens Erven in cartea „paradisul meu”.
Si din punct de vedere economic in
toate aceste 3 cazuri mi se pare mult mai rentabi pentru ca:
- Se diversifica si sporeste productia
- Sunt excluse costurile cu tratamente chimice
In al treilea rand ar trebui sa inlocuim aratul
atat de adanc pe care il practicam astazi, acesta impiedica fixarea
nutrientilor in sol si impiedica sedimentarea straului de humus de la suprafata
solului. Solutii sunt, stim cu totii despre grau si celelalte cereale ca au
nevoie de o adancime de 1 cm pentru a
germina, in timp ce in agricultura actuala, se ara la adancime de 25-30 cm
uneori mai mult, pretexul fiind afanarea solului, eliminarea buruienilor
s.a.m.d.
Afanarea solului se poate realiza si prin
acoperirea acestuia pe perioada iernii, actiune
ce mentine activitatea ramelor si bacteriilor in sol si in paturile
superioare ale solului pe toata durata iernii, in plus ingreuneaza sau chiar
stopeaza rasarirea buruienilor timpurii de primavara. Gresim mult atunci cand
dupa recoltarea graului incendiem miristile, ardem paiele iar apoi aram adanc
si lasam pamantul intors peste iarna, omorand viata din el. Este o munca in
plus si in zadar.
Iata 2 variante:
· insamantare
cu o sapare superficiala de suprafata cu utilaje de insamantare de suprafata
sau chiar cu grapa sau prasitoarea
· sau putin
costisitoarea varianta de culturi succesive in care nu mai e necesar nici un
fel de sapat.
Astfel in noiembrie se
insamanteaza grau de toamna-in iulie se recolteaza insa cu 2 saptamani inainte
de recoltare vom arunca printre paiele de grau seminte de lucerna sau trifoi,
paiele vor proteja semintele de pasari si alti „consumatori”, iar in momentul
recoltarii trifoiul va incepe sa rasara, paiele de grau le vom lasa intinse pe pamant, vor putrezi si vor servi drept
ingrasamant trifoiului. In noiembrie vom arunca semintele de grau printre
trifoi cu doua saptamani inainte de recoltare, acesta
la randul lui va proteja semintele de grau pentru a le asigura germinarea, dupa
2 saptamani taiem trifoiul si fie il recoltam pentru vite, fie il lasam pe camp
pentru a servi drept ingrasamant natural graului.
Nota: este de preferat
sa nu punem paie de grau inaintea unei culturi de grau pentru ca acestea ar
putea avea daunatori care sa se dezvolte in noua cultura, de acea e bine sa fie
culturi succesive.
Cat despre legume si fructe este foarte simplu sa
nu trebuiasca sa mai ari niciodata, pur si simplu acoperi solul si insamantezi
prin sapare superficiala cu sapa sau prasitoare in primii cativa ani dupa care
vei avea surpriza sa observi ca solul va fi atat de afanat incat poti planta
sau insamanta cu mainile goale.
Daca va e greu sa va imaginati cum o sa arate
solul acoperit va invit sa faceti o plimbare prin padure si sa studiati solul
de sub frunze.
Cred ca e important sa stiti ca numarul soarecilor
dintr-o cultura poate fi imputinat prin plantarea razleata a butasilor de menta
(vor evita locurile respective fiind respinsi de miros, nefiind nevoie sa duci
o campanie de exterminare a lor cu toxine). Deasemenea consider ca este importan sa stiti ca unele plante asiatice pot creste si la noi,
ex: goji, schizandra, kaki, ginkgo biloba, ciupercile: ( shitake, reishi
ganoderma, agaricus blazei), bambus, ghimbir, curcuma(turmeric), ginseng si
alte plante precum: maca, kiwi polar, cedru siberian, segoia gigantea, unele
soiuri de fistic, chiar si rodii si smochin (protejati pe timpul iernii).
Nucul negru este considerat ierbicid natural, plantarea lui este utila
in lupta cu buruienile.
La ghiveci se poate planta ananas folosind fructul
de la magazin astfel:
Se rasuceste pentru a desprinde frunzele de fruct,
apoi se inlatura primele 3-4 randuri de frunzulite mici, si veti observa niste puncte
de culoare maronie sau in unele cazuri chiar mici radacinute, odata obtinut
acest lucru se pune in ghiveci ingropat in pamant pana sub nivelul primelor
frunze ramase(4-5 cm), se uda moderat la 1-2 zile. In primele doua luni se vor
usuca toate frunzele pentru ca el isi va
folosii seva din frunze pentru a
dezvolta radacini, apoi vor iesi din mijlocul lui cateva frunzulite subtiri care vor creste si vor forma o
frumoasa planta de ghiveci care daca se bucura de un sol bogat in nutrienti si
de apa moderat dupa aprox 18 luni poate produce primul sau fruct.
Sper ca va sunt de folos prin informatiile pe care
le scriu, i-mi place sa impartasesc lucruri pe care le stiu, si sa descoperim
impreuna lucruri pe care inca nu le
stiu."
Pentru cei care au intrebari legate de acest subiect puteti posta direct aici la sectiunea comentarii, iar Patrick va raspunde direct si GRATUIT, sau puteti sa ii trimiteti un email la permacultura_rus@yahoo.com unde va raspunde tot GRATUIT si tot direct.
Numai bine !
2 comentarii:
Salutare! Din câte ştiţi, există vreun nuc negru în Galaţi? Aflat pe domeniul public, bineînţeles...
Va rog, dacă puteţi, să-mi trimiteţi răspuns pe adresa mea de e-mail, cocsubog@yahoo.com
Mulţumesc.
Trimiteți un comentariu