Bine ai venit prieten drag! Aseaza-te confortabil si lasa-ti sufletul sa vibreze.....esti ACASA!

joi, 13 martie 2014

Ochelarii nu vindecă, doar adâncesc afecţiunea

Am participat la un seminar cu tehnici de îmbunătăţire a vederii, mi s-a părut extraordinat şi am făcut ceva căutări despre acest subiect. Ce informaţii am găsit îţi împărtăşesc şi ţie:

După o zi extrem de grea şi de obositoare de la începutul secolului trecut, medicul englez WILLIAM H. BATES (1860-1931), oftalmolog specializat în boli de ochi la copii, şi-a dat seama că propria lui vedere începe să-l părăsească. Ochii îl dureau, câmpul vizual se îngustase, imaginile pe care le recepta erau pline de “praf”. În plus, aceeaşi vie durere de cap de care se plângeau pacienţii lui şi care nu trecea cu medicamente. În liniştea cabinetului său, cotropit de lumină cenuşie a înserării, doctorul şi-a sprijinit coatele pe birou şi, cu un suspin de oboseală, şi-a aşezat palmele în faţa ochilor, încercând să se relaxeze puţin. Peste zece minute, durerile de cap îi trecuseră că prin minune, ochii nu-i mai ardeau şi avea un sentiment general de regenerare. Când şi-a luat mâinile de pe ochi, a observat că obiectele din jurul său păreau mai distincte şi aveau culori mai strălucitoare. Intrigat, a repetat metodă de relaxare şi în serile ulterioare, văzând că are acelaşi efect. După câteva luni de observaţii asidue, William Bates a elaborat o “Metodă de educare a vederii”, pe care a expus-o pe larg în cartea sa “Îmbunătăţirea vederii, fără ochelari”, apărută în 1919. Primită cu mare interes la data apariţiei sale, cartea, împreună cu autorul ei, au intrat încet-încet în uitare, împinşi în umbră de noile “bombe” ale industriei farmaceutice. Entuziasmul manifestat în ultima vreme faţă de terapiile alternative a readus însă în atenţia lumii şi metoda de întărire a vederii a doctorului William Bates, recomandată mai ales oamenilor perseverenţi.
Cele 7 exerciţii de bază ale metodei Bates
        - Repausul ochilor
Aşezaţi-vă confortabil pe un scaun, cu coatele sprijinite pe-o pernă pusă pe masă sau pe birou. Relaxaţi-vă. Cu spatele şi gâtul ţinute drept, acoperiţi-vă ochii cu palmele, astfel încât să nu mai pătrundă deloc lumină, dar fără să îi atingeţi. (Podul palmelor se sprijină pe obraji şi degetele – pe frunte, fără a intra în contact cu proeminenta globilor oculari.) Gândiţi-vă la lucruri plăcute sau ascultaţi la radio o melodie plăcută. Pentru a îmbunătăţi exerciţiul, înainte de a vă acoperi ochii cu palmele, uitaţi-vă la o bucată de catifea neagră. Practicaţi acest exerciţiu vreme de zece minute, de două ori pe zi sau ori de câte ori vă dor ochii sau îi simţiţi obosiţi.
        – Rememorări
În timp ce practicaţi “repausul ochilor” descris mai sus, încercaţi – fără a face eforturi prea mari – să revedeţi în memorie un obiect sau un eveniment, cu mare lux de amănunte şi în cât mai multe culori. Conform afirmaţiilor doctorului Bates, unul din pacienţii săi izbutise să dobândească o ameliorare a vederii după ce vizualizase un magnific nasture din aur. Conform opiniei specialistului, apelul la memoria vizuală duce la o percepţie mult mai clara a lucrurilor din realitatea imediată.
        – Privitul în toate direcţiile
Obiectele nu trebuie privite fix, aşa cum au tendinţa să facă purtătorii de ochelari. Încercaţi să vă schimbaţi privirea de la un punct de interes la altul. Pe măsură ce ochii dvs. se relaxează, mişcarea globilor oculari devine mai puţin rigidă şi vederea se întăreşte.
        – Acomodarea
Presupune obişnuirea succesivă a vederii la apropiere şi la distanţă. Ţineţi două creioane (sau degetele arătătoare ridicate), unul la o distanţă de circa 10 cm de ochi, celălalt – la capătul braţului întins. Fixaţi cu privirea 5 secunde primul creion, bateţi de două ori din pleoape, apoi fixaţi creionul din depărtare şi bateţi iar din pleoape de două ori, înainte de a reveni cu privirea pe creionul apropiat… şi aşa mai departe. Repetaţi cât mai des acest exerciţiu.
        – Clipitul din pleoape
Obişnuiţi-vă să clipiţi regulat, de două ori la zece secunde, pentru a vă curăţa şi lubrifia ochii – mai ales dacă purtaţi ochelari sau lentile de contact.
 - Spălarea ochilor
În fiecare dimineaţă clătiţi-vă ochii, ţinuţi închişi, de 20 de ori cu apă caldă, apoi de 20 de ori cu apă rece, pentru a stimula circulaţia. Faceţi acelaşi lucru şi seara, dar invers, începând cu apă rece şi terminând cu apă caldă.
- Balansul
În picioare, cu tălpile îndepărtate, legănaţi-vă uşor de la dreapta la stânga şi de la stânga la dreapta, lăsând privirea să se mişte o dată cu corpul. Conştientizaţi balansul câmpului vizual, pentru că de el depind odihnă şi destinderea ochilor. Repetaţi exerciţiul cât mai des cu putinţă. Un fond sonor agreabil îi aduce un spor de eficientă.
O recomandare celebră
Cazul scriitorului Aldous Huxley
         În 1939, marele scriitor englez Aldous Huxley, pe atunci în vârstă de 45 de ani, a constatat  vederea îi scade vertiginos şi că are nevoie de tot mai multe dioptrii pentru a citi. Atunci a auzit despre metoda lui Bates, pe care a aplicat-o. După spusele sale, la doar două luni de la începerea exerciţiilor putea să citească fără ochelari, fără să resimtă tensiune sau oboseala. Drept urmare, Huxley a scris o carte intitulată “Arta de a vedea”, în care povesteşte cum vederea i s-a ameliorat după 25 de ani de deficit vizual. “Cazul meu nu e unic”, spune marele scriitor, “mii de oameni atinşi de deficienţe de vedere şi le-au ameliorat fără urmă, practicând regulile atât de simple ale "artei vederii", pe care i le datorăm lui Bates şi discipolilor săi”.
Un alt caz
         William Bates avea un pacient în vârstă de 70 de ani care suferea de hipermetropie, astigmatism, presbitie şi un început de cataractă. Purtase ochelari timp de mai bine de 40 de ani şi aproape că orbise când a ajuns în cabinetul doctorului Bates. Acesta i-a recomandat metoda acoperirii ochilor, iar pacientul l-aintrebat dacă trebuie să o practice în mod excesiv. Doctorul i-a răspuns că nu, pentru că nu este decât o simplă modalitate de a-şi relaxa ochii. Când persoana respectivă a venit la consult peste câteva zile, i-a spus: “Doctore, a fost greu, foarte greu, dar am reuşit”. Îşi acoperise ochii încontinuu timp de 20 de ore şi nu se oprise decât pentru a bea apă, dar nu mâncase nimic. Bates i-a testat ochii fără ochelari. Pacientul putea să citească, de la şase metri distanţă, ultimul rând al unui tablou de lectură standard, ca şi literele mici ale unui text, de la 15 şi 50 de centimetri distanţă. Examinarea a mai relevat că pielita care acoperea cristalinul ochiului – manifestare a începutului de cataractă – se subţiase simţitor. Chiar şi peste doi ani opacitatea nu a mai crescut deloc.
Ce e bine, ce nu e bine
- Practicaţi aceste exerciţii foarte regulat. Reuşita depinde de perseverenţă dvs.
- Relaxaţi-vă cât mai mult cu putinţă în timpul exercitilor. Un gât prea ţeapăn, umeri şi muşchi încordaţi nu favorizează relaxarea ochilor.
- Citiţi la o lumină potrivită, clipiţi cât mai des şi ridicaţi ochii în sus după terminarea fiecărei pagini.
- Dacă lucraţi pe calculator, faceţi exerciţiul de odihnire a ochilor din 20 în 20 de minute, vreme de un minut.
- Nu faceţi exerciţiile Bates cu ochelarii pe nas sau cu lentilele de contact nescoase.
- Evitaţi să puneţi prea multă vigoare sau tensiune în aceste exerciţii. Scopul lor este să destindă ochii, şi nu să-i surmeneze.
- Evitaţi să faceţi lucruri care agresează ochii, precum privitul prea îndelungat la televizor, mai ales în obscuritate.
- Dacă în timpul exerciţiilor de repaus al ochilor vedeţi pete de culoare sau diverse imagini, va trebui să vă relaxaţi mai mult.
 (Cartea lui William Bates a fost tradusă în româneşte sub titlul “Îmbunătăţirea vederii, fără ochelari”, publicată de editura Biodova, 1997.)
Alte exerciţii de îmbunătăţire a vederii
Relaxarea prin privirea peisajelor
         Există câteva peisaje simple, care au însă un efect magic asupra vederii, fiind practic predestinate să reîncarce bateriile ochilor noştri obosiţi de privit la televizor sau în ecranul calculatorului, de citit ori de lucrat la lumină electrică. Efectul regenerant cel mai puternic îl are privitul următoarelor peisaje:
- Cerul cu nori – când nu este foarte luminos, dar nici întunecat, este cel mai… “tare” elixir pentru ochi. Aceasta explică şi faptul că celebrul Windows, cunoscut de toţi operatorii pe calculatoare, are ca fundal de prezentare a siglei un cer albastru-diafan cu o dâră de nori.
- Cerul de noapte înstelat – este profund odihnitor, privirea sa fiind o terapie recomandată mai ales celor care lucrează în lumina puternică. Are valoare terapeutică doar cerul din zonele neluminate electric (iluminatul public), care are acea profunzime specifică şi pe care strălucesc mult mai multe stele decât în zonele urbane.
- Apele curgătoare – sunt recomandate cu condiţia să fie limpezi şi să aibă un ritm de curgere lin, fără să fie foarte învolburate. Privirea lor odihneşte vederea şi, în plus, permite o dezvoltare spontană a mobilităţii oculare. Un efect binefăcător îl are şi lumina filtrată prin frunzele verzi ale copacilor.
Nu există o tehnică specială de privire a peisajelor, singurele condiţii care trebuie îndeplinite fiind:
- adoptarea unei poziţii cât mai relaxate;
- păstrarea privirii asupra aceluiaşi cadru vreme de minimum 5 minute;
- golirea de gânduri a minţii, pe cât posibil, aşa încât să fim gata să absorbim şi sufleteşte liniştea şi pacea pe care o emana peisajul ales.
Acest exerciţiu de privire, făcut în perioadele de vacanţă ori în weekend, de mai multe ori pe zi, este un adevărat izvor de sănătate pentru vedere, scutindu-ne de foarte multe neplăceri (inclusiv de durerile de cap, de stările de ameţeală ori de greaţă produse de oboseală oculară). Este foarte eficient şi pentru reducerea stresului, pentru relaxarea mentală, pentru stimularea creativităţii, favorizând şi apariţia inspiraţiei artistice.
Exerciţiul de energizare a ochilor prin aportul direct de energie solară
         La ora răsăritului, vom deschide larg fereastra, care trebuie să fie orientată spre est, şi ne vom plasa ochii în aşa fel, încât să fie în bătaia razelor solare. Închidem ochii, ne relaxăm pleoapele şi muşchii feţei (vreme de circa două minute), apoi balansam capul lateral, stânga-dreapta, îndreptându-ne privirea spre zona din mijlocul frunţii (vreme de circa 3 minute), iar în final rămânem cu ochii închişi două minute, conştientizând energizarea puternică a ochilor şi a zonei frunţii. Acest exerciţiu înlătura oboseala oculară, anumite tulburări de vedere, elimina stările de contractura şi de tensiune la nivelul capului.”
sursa aici


Niciun comentariu: