Bine ai venit prieten drag! Aseaza-te confortabil si lasa-ti sufletul sa vibreze.....esti ACASA!

luni, 4 iunie 2012

Agricultura....altfel

Pentru cei care au participat la workshopurile despre hrana vie stiu deja cine este Patrick Rus. Pentru cei care nu stiu cine este va spun doar ca e un pasionat si impatimit al permaculturii, un autodidact si un militant & iubitor de tot ceea ce este verde si viu.
Iata mai jos un prim articol semnat Patrick Rus:


  "In societatea actuala am devenit oameni dependenti, consumatori perfecti, atrasi si pacaliti de aspectul ambalajelor colorate, viata noastra a luat un curs complet diferit, nu asa cum ni l-am imaginat, din pacate, nu mai suntem cei de alta data nu mai avem incredere in propria intuitie si nici nu o mai percepem, nu ne mai ascultam inima, nu mai facem lucruri din pasiune si credem mereu varianta oficiala, citata de politicieni, media, medic sau preot. Distantandu-ne si privind lucrurile dintr-o alta perspectiva, descoperim ca avem nevoie de unele bunuri si servicii doar pentru ca se creeaza un mediu nociv care sa impuna necesitatea acelor bunuri sau servicii, astfel:
  • avem nevoie de scoala in varianta ei atat de intortocheata si de indoctrinara doar daca se creaza un sistem in care oamenii sa nu aiba nici o sansa fara aceste diplome, de cele mai multe ori inutile dupa cum arata si rata somajului constant in crestere caruia i se alatura din ce in ce mai mult absolventii de studii superioare
  • avem nevoie de medicamente si de industria farmaceutica, daca se creeaza un mediu nesanatos, cu o alimentatiie criminala, ce ruineaza corpul uman si ii determina pe oameni sa bata la usile unor medici comisionari care prescriu medicamente, ce slabesc  sistemul imunitar  si injosesc fiinta umana
  •  avem nevoie de  ingrasaminte  chimice, ierbicide, insecticide si alte toxine extrem de periculoase, pentru sol, viata din sol si bine inteles pentru noi, doar daca se degradeaza solul prin 100 de ani de arat adanc, distrugere a vietii din sol, distrugerea habitatului pasarilor, excluderea fortata a unor verigi din lantul trofic si altele. Apoi apelam la cate o toxina pentru orice. Si aici as vrea sa ma opresc  putin si sa incerc sa explic in cateva randuri cum vad eu lucrurile.

Ca si in cazul bolilor corpului uman, unde este de dorit sa stim sa inlocuim medicamentele cu remedii naturiste  si in cazul agriculturii, unele medicamente,  sa le spun asa, pot fii inlocuite cu remedii naturiste
Astfel este important sa stim cateva elemente de baza:
In primul rand ar trebui sa stim ca ingrasamintele chimice pot fii inlocuite si toti stim asta dar poate suntem prea comozi in gandire, urmarim banii, sau nu ne pasa ca ne otravim singuri. Varianta cunoscuta de catre toata lumea este balegarul de orice  tip, exceptand cel uman care  este cel mai toxic datorita alimentatiei pe care  oamenii o au, iar  cel porcin cu moderatie datorita continutului sau de nitriti, oricum este mai putin toxic decat ingrasamintele chimice. Recomandarea mea personala ar  fi ca balegarul sa se imprastie pe suprafata solului si nu ingropat in aratura, data fiind viata intensa prezenta in balegar, este mult mai benefica si mai rapida descompunerea sa aeroba  decat  putrefactia  subterana. Se  imprastie  balegar  la sfarsitul toamnei, iarna, sau primavara devreme, ideal ar fi iarna pe  zapada, odata cu topirea zapezii apa va prelua nutrientii din balegar si ii va conduce prin galeriile  naturale  sapate de rozatoare si insecte, sau se poate obta pentru stropirea cu zeama de balegar, obtinuta prin macerarea acestuia in apa timp de 2-3 zile (in timpul cultivarii).
Alte variante foarte eficiente constau in macerarea unor plante cu reale proprietati benefice plantelor de cultura:
- Urzici macerate 2-3 zile, se  toarna la planta(un ingrasamant extraordinar)
- Tataneasa, papadie de asemenea un bun ingrasamant
- Coada calului, coada soricelului protejeaza plantele de boli
Toate acestea se pot  macera impreuna sau se pot adauga in gramada de balegar, vezi Rudolph Steiner (detaliaza foarte bine acest subiect)
Pentru  imbogatirea in azot a solului este suficient sa se insamanteze  leguminoase: mazare, fasole, lucerna, trifoi.
In al doilea rand  e gresita  practicarea agriculturii prin monocultura. Plantele sunt concepute sa creasca impreuna si sa se sprijine una pe cealalta prin diverse caracteristici:
  • Adancimi diferite de inradacinare ( extragerea de diferite minerale si nutrienti din sol)
  • Respingerea unor daunatori
  • Protejarea de boli
  • Sau acoperitor de sol ( pastreaza umiditate pentru celelalte plante)

Nu spun sa lasi buruienile pe plantatie si sa acapareze plantele, dar unele   culturi cel putin paralele se pot face, exemple:

  •    Mararul protejeaza morcovul de boli si daunatori si se poate insamanta cu usurinta mix de seminte:  marar si morcov
  •    La fel se poate face cultura de primavara de: salata verde, ridichi de luna si ceapa verde, toate impreuna muncesc una pentru cealalta
  •     Si un subiect sensibil: rosiile, s-a impamantenit ideea ca : „ daca nu le stropesti nu se fac”, pentru cei care inca nu pot avea incredere in sistemul de permacultura ar fi bine sa ia in calcul o varianta de stropire mai putin daunatoare: cel mai putin daunator este sulfatul de cupru, cunoscut in popor si sub numele de  „ piatra vanata”, pentru iubitorii de permacultura, iata cateva plante ce contribuie la intarirea sistemului imunitar al plantei: usturoiul, telina, ceapa si cel mai bun remediu impotriva manarii este urzica, aceasta detine si calitatea  de a respinge gandacul de Colorado, calitate detinuta si de fasolea verde cataratoare, cel putin pe marginea tarlalei se pot pastra cateva urzici si se poate turna si la planta macerat de urzica ( ii va spori si cresterea).
Rosiile in mod normal se planteaza  la distante de aproximativ  70 cm intre plante, in conditiile in care acestea vor fi legate pe arac ramane spatiu care ar permite dezvoltarea usturoiului, telinei si cepei.
Eu consider ca o planta de rosie puternica si sustinuta este acea lasata pe pamant sa formeze radacini in inca 1-2 locuri pentru a avea forta si a extrage mai multi nutrienti, iar plantele  „medic” pot trai la acelasi nivel cu rosiile fara a le fi obturata lumina.
Asa cum noi ca oameni, suntem expusi unor microbi sau purtatori ai unor virusi care se manifesta doar intr-un mediu acid si un sistem imunitar slabit, la fel si plantele se imbolnavesc doar daca sunt crescute fortat, fara un sistem imunitar puternic si cu un mare deficit de minerale si nutrienti
Relationarea intre plante o descrie foarte bine Hens Erven in cartea „paradisul meu”.
Si din punct de vedere economic  in  toate aceste 3 cazuri mi se pare mult mai rentabi pentru ca:

  •    Se diversifica si sporeste productia
  •    Sunt excluse costurile cu tratamente chimice

Si pentru a nu pierde timp cu inlaturarea mecanica a buruienilor se poate obta pentru acoperirea solului cu paie, frunze, resturi vegetale, exclus folie deoarece: diminueaza drenarea, ingreuneaza respiratia solului, supraincalzeste solul pe timp de seceta si alte dezavantaje.
In al treilea rand ar trebui sa inlocuim aratul atat de adanc pe care il practicam astazi, acesta impiedica fixarea nutrientilor in sol si impiedica sedimentarea straului de humus de la suprafata solului. Solutii sunt, stim cu totii despre grau si celelalte cereale ca au nevoie de o adancime de 1 cm pentru  a germina, in timp ce in agricultura actuala, se ara la adancime de 25-30 cm uneori mai mult, pretexul fiind afanarea solului, eliminarea buruienilor s.a.m.d.
Afanarea solului se poate realiza si prin acoperirea acestuia pe perioada iernii, actiune  ce mentine activitatea ramelor si bacteriilor in sol si in paturile superioare ale solului pe toata durata iernii, in plus ingreuneaza sau chiar stopeaza rasarirea buruienilor timpurii de primavara. Gresim mult atunci cand dupa recoltarea graului incendiem miristile, ardem paiele iar apoi aram adanc si lasam pamantul intors peste iarna, omorand viata din el. Este o munca in plus si in zadar.
Iata 2 variante:
·  insamantare cu o sapare superficiala de suprafata cu utilaje de insamantare de suprafata sau chiar cu grapa sau prasitoarea
·  sau putin costisitoarea varianta de culturi succesive in care nu mai e necesar nici un fel de sapat.

Astfel in noiembrie se insamanteaza grau de toamna-in iulie se recolteaza insa cu 2 saptamani inainte de recoltare vom arunca printre paiele de grau seminte de lucerna sau trifoi, paiele vor proteja semintele de pasari si alti „consumatori”, iar in momentul recoltarii trifoiul va incepe sa rasara, paiele de grau le vom lasa intinse pe  pamant, vor putrezi si vor servi drept ingrasamant trifoiului. In noiembrie vom arunca semintele de grau printre trifoi  cu  doua saptamani inainte de recoltare, acesta la randul lui va proteja semintele de grau pentru a le asigura germinarea, dupa 2 saptamani taiem trifoiul si fie il recoltam pentru vite, fie il lasam pe camp pentru a servi drept ingrasamant natural graului.
Nota: este de preferat sa nu punem paie de grau inaintea unei culturi de grau pentru ca acestea ar putea avea daunatori care sa se dezvolte in noua cultura, de acea e bine sa fie culturi succesive.
Cat despre legume si fructe este foarte simplu sa nu trebuiasca sa mai ari niciodata, pur si simplu acoperi solul si insamantezi prin sapare superficiala cu sapa sau prasitoare in primii cativa ani dupa care vei avea surpriza sa observi ca solul va fi atat de afanat incat poti planta sau insamanta cu mainile goale.
Daca va e greu sa va imaginati cum o sa arate solul acoperit va invit sa faceti o plimbare prin padure si sa studiati solul de sub frunze.
Cred ca e important sa stiti ca numarul soarecilor dintr-o cultura poate fi imputinat prin plantarea razleata a butasilor de menta (vor evita locurile respective fiind respinsi de miros, nefiind nevoie sa duci o campanie de exterminare a lor cu toxine). Deasemenea consider ca este  importan sa stiti  ca unele plante asiatice pot creste si la noi, ex: goji, schizandra, kaki, ginkgo biloba, ciupercile: ( shitake, reishi ganoderma, agaricus blazei), bambus, ghimbir, curcuma(turmeric), ginseng si alte plante precum: maca, kiwi polar, cedru siberian, segoia gigantea, unele soiuri de fistic, chiar si rodii si smochin (protejati pe  timpul iernii).
             Nucul negru este considerat ierbicid natural, plantarea lui este utila in lupta cu buruienile.

La ghiveci se poate planta ananas folosind fructul de la magazin astfel:
Se rasuceste pentru a desprinde frunzele de fruct, apoi se inlatura primele 3-4 randuri de frunzulite mici, si veti observa niste puncte de culoare maronie sau in unele cazuri chiar mici radacinute, odata obtinut acest lucru se pune in ghiveci ingropat in pamant pana sub nivelul primelor frunze ramase(4-5 cm), se uda moderat la 1-2 zile. In primele doua luni se vor usuca toate frunzele pentru ca  el isi va folosii seva din frunze  pentru a dezvolta radacini, apoi vor iesi din mijlocul lui cateva frunzulite  subtiri care vor creste si vor forma o frumoasa planta de ghiveci care daca se bucura de un sol bogat in nutrienti si de apa moderat dupa aprox 18 luni poate produce primul sau fruct.

Sper ca va sunt de folos prin informatiile pe care le scriu, i-mi place sa impartasesc lucruri pe care le stiu, si sa descoperim impreuna lucruri pe care inca nu le  stiu."

Pentru cei care au intrebari legate de acest subiect puteti posta direct aici la sectiunea comentarii, iar Patrick va raspunde direct si GRATUIT, sau puteti sa ii trimiteti un email la permacultura_rus@yahoo.com unde va raspunde tot GRATUIT si  tot direct.

Numai bine !

2 comentarii:

Anonim spunea...

Salutare! Din câte ştiţi, există vreun nuc negru în Galaţi? Aflat pe domeniul public, bineînţeles...

Anonim spunea...

Va rog, dacă puteţi, să-mi trimiteţi răspuns pe adresa mea de e-mail, cocsubog@yahoo.com
Mulţumesc.